Bireylerin daha önceki seviyeleri göz önüne alınarak, anlama düzeylerini ve dakikada okudukları kelime sayısını artırmak amacıyla uygulanan okuma teknikleridir.
- Birey okurken içinden ve dışından seslendirme yapmaz. Birey içinden okurken seslendirme yapması bireyin okuma hızını çok yavaşlatacaktır. Hızlı okuma eğitimiyle bireyin içinden ve dışından seslendirme yapmadan okuması sağlanmaktadır.
- Birey okuması gereken yazıyı kelime kelime okumaz. Kelime kelime okumak okuma hızını düşürmektedir.
- Birey okurken normale göre dikkati daha kolay dağılmaz, anlayarak hızlı okuma için dikkatin toplanması önemlidir.
- Anlayarak Hızlı okuma eğitimi sonucunda birey okuduğunu anlamada sıkıntı yaşamaz.
- Anlayarak hızlı okuma tekniklerini uyguladığında birey okuduğu yazıyı tekrar tekrar okuma gereği duymaz.
- Okuduğu yazıda birey ana düşüncenin yanında yan düşünceleri anlamada zorluk çekmeden okumayı bitirir.
- En önemlisi normal okuma hızından kat kat daha hızlı okuyarak zamandan tasarruf eder ve daha çok bilgiye ulaşır.
Anlayarak Hızlı okuma kursuna neden gidilmelidir?
- Neden bir günde okuduğumuz kitap sayısı bir değil de iki, üç olmasın. İşte hızlı okuma kursu bizlerin okuma hızını artıracak, daha çok bilgiye ulaşmasını sağlayacak fırsatı bizlere verecektir. Bu kadar bilginin içinde bulunduğumuz bu çağda neden daha fazla bilgiye ulaşmayalım ve kendimizi geliştirebileceğimiz bu ortamı değerlendirmeyelim.
- Özellikle lise, üniversiteye hazırlık, memurluk, kariyer geliştirme sınavları artık sadece bilgimizi değil hızımızı da ölçmektedir. Ne kadar hızlı okursak o kadar sınavlarda stresimiz azalacak daha çok soru yapma fırsatını yakalayacağız.
- Hızlı okuma kursu alacak birey okumaya istekli olmalı, hızlı okuma eğitimi sırasında teknikleri uygularken başarılı olacağına inanmalıdır. Ayrıca hızlı okuma teknikleri ile ilgili bolca alıştırma yapmalı, hızlı okuma eğitimini sürdürmeli ve çok okumalıdır. Eğitimine devam ettikçe ve bolca alıştırma yaptıkça birey ilerleyen günlerde nasıl kendini geliştirdiğinin farkına varacaktır.
- Anlayarak Hızlı okuma eğitimi sırasında bireyin, sözcük dağarcığının ve genel kültür düzeyinin artırılması için girişimlerde bulunulması, hızlı okuma için göz deviniminin geliştirilmesi, anlayarak hızlı okuması için okuma hızını engelleyecek alışkanlıkları n giderilmesi ve hızlı okuma tekniklerinin öğretilmesi çalışmaları yer almaktadır.
- Hızlı okuma doğuştan gelen bir yetenek değildir, sonradan insanların aldıkları eğitim sonucunda kazanılan bir durumdur. Okuma hızımızı geliştirmek bizlerin elinde olup hızımızı artırmaya çalışmayan aslında biziz. Gözleri ve beyni sağlıklı olan her birey hızlı okuma eğitimi alabilir. İnsan beyni de bu eğitimi alacak kapasiteye sahiptir ve hızlı okuyabilecek kapasiteyle donatılmıştır.
Anlayarak Hızlı okuma eğitimi nasıl verilmektedir?
Hızlı okuma eğitiminde öncelikle göz kaslarının geliştirilmesi için uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamaların akabinde anlayarak hızlı okuma teknikleri öğretilmekte, konsantrasyon teknikleri ile anlamlı hızlı okuma sağlanmaktadır. Anlayarak hızlı okuma da önemli olan gözün görme alanıdır. Yani eğitim almamış bir göz 2 cm civarı bir alanı görebilir bu da yaklaşık olarak bir kelimeye tekabül eder. Ancak hızlı okuma kursu sonucunda bu mesafe artarak bireyin aynı anda iki, üç hatta dört kelimeyi aynı anda görebilecek mesafeye ulaşmasını sağlanmaktadır.